Vivold

Weboldal és webshop készítés gyorsan. Mit használjak?

Közzétéve: 2023.04.01.

Az online jelenlét kulcsfontosságú a mai digitális korban. Az emberek az interneten keresik az információkat, az árut és a szolgáltatásokat, így elengedhetetlen, hogy egy vállalkozás rendelkezzen egy jól felépített, felhasználóbarát weboldallal. Ahhoz, hogy a weboldal megfelelő legyen, megfelelő platformot kell választani a weboldal építéséhez. Az alábbiakban bemutatjuk a különböző típusú weboldal építési lehetőségeket, előnyeiket és hátrányaikat.

1. Egyedi weboldal tervezése és fejlesztése

Az egyedi weboldal tervezése és fejlesztése az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy egyedi, személyre szabott és jól megtervezett weboldalt hozzon létre. Ez lehetővé teszi, hogy a vállalkozás a saját igényeinek és elvárásainak megfelelően alakítsa ki az oldalt. Az egyedi megoldások azonban általában magasabb költséggel járnak, és hosszabb időt vesznek igénybe a megvalósításukhoz. Gondoljunk bele, mi minden szükséges ahhoz, hogy egy jól működő és designolt weboldal elkészülhessen. Az egyedi tervezésű oldalaknál általában a HTML, CSS, JavaScript, PHP és MySQL tudás megléte elengedhetetlen.

Az HTML az alapvető szerkezetet és tartalmat határozza meg az oldalak számára, a CSS pedig a megjelenést és a stílust biztosítja, a JavaScript pedig interaktív funkciókat és animációkat adhat hozzá az oldalhoz. Az adatbázisok kezelésére és dinamikus tartalom megjelenítésére általában a PHP és a MySQL adatbázis használata szükséges.

Az egyedi weboldalak készítéséhez használt eszközök szintén változóak lehetnek. A webfejlesztők általában használnak szövegszerkesztőket, például a Sublime Text vagy az Atom, valamint verziókezelő eszközöket, mint például a Git, amelyek lehetővé teszik a projekt módosításainak nyomon követését és a csapatmunkát. Az adatbázisok kezeléséhez szintén használhatók különböző eszközök, például a phpMyAdmin vagy a MySQL Workbench.

Az egyedi weboldalak készítéséhez szükséges erőforrások függnek az oldal méretétől és összetettségétől. Az alapvető weboldalakhoz kevésbé szükségesek nagyobb erőforrások, míg a nagyobb, bonyolultabb oldalakhoz több erőforrás szükséges lehet. Az erőforrások között szerepelnek a szerverek, a tárhely, a sávszélesség és az adatbázis.

Az egyedi weboldalak követelményei nagyon változóak lehetnek, és függnek az oldal céljától és az igényektől. Az egyes oldalaknak lehetnek speciális követelményei, például az online fizetési lehetőség biztosítása, a felhasználói regisztráció, a felhasználói adatok védelme és a mobilbarát kialakítás. Az egyes követelmények meghatározzák, hogy milyen funkcionalitásra és adatokra van szükség az oldalon, és milyen megoldásokat kell alkalmazni a kívánt célok elérése érdekében.

2. Tartalomkezelő rendszer (CMS) használata

A CMS olyan webes alkalmazás, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy tartalmat hozzanak létre, módosítsanak és töltsenek fel a weboldalra. A CMS-ek általában egyszerűen kezelhetők és használhatók, így ideális megoldást nyújtanak azoknak, akiknek nincs tapasztalata a weboldalak kódolásában. A CMS-ek azonban korlátozott rugalmasságot kínálnak az oldal tervezése és szerkezetének alakításában. 

A legnépszerűbb CMS Magyarországon és a világon, ezáltal a legnépszerűbb weboldal készítő szoftver a WordPress. A WordPress nagyon rugalmas és könnyen testreszabható, számos sablon és bővítmény áll rendelkezésre hozzá.Webshopok építésére is egyaránt alkalmas, Woocommerce bővítmény alkalmazásával könnyen lehet kezelni többek közt a raktározási folyamatokat, nyomon követni a rendelés folyamatát és az eladási statisztikákat. Számos online fizetési megoldás közül lehet választani, amelyek kompatibilisek a WordPress oldalakkal. Könnyen lehet implementálni a weboldalba egyb logisztikát segítő funkciót, amelyekkel költséget és időt takaríthatnak meg már az induló vállalkozások is.

További nagyon elterjedt tartalomkezelő rendszer a Joomla, Drupal, Magento és Shopify.

Forrás: WordPress

3. Weboldal készítő platformok használata

A weboldal készítő platformok olyan eszközök, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy egyszerűen és gyorsan hozzanak létre weboldalakat. Ezek az eszközök általában előre elkészített sablonokat kínálnak, amelyek könnyen testre szabhatók. Az ilyen platformok előnye, hogy rendkívül egyszerűek és gyorsak, de korlátozott funkciókat és testreszabási lehetőségeket kínálnak.

4. Website Builder alkalmazások használata folytatása

A Website Builder alkalmazásokat általában azoknak ajánljuk, akiknek nincs tapasztalata a weboldalak tervezésében és kódolásában. Az ilyen alkalmazásoknak általában előre elkészített sablonjaik vannak, amelyek közül a felhasználó kiválaszthatja a megfelelőt, majd egyszerűen testre szabhatja az oldalt a saját igényeinek megfelelően. Az ilyen alkalmazások előnye, hogy rendkívül egyszerűek és gyorsak, de korlátozott funkciókat és testreszabási lehetőségeket kínálnak. Az ilyen alkalmazásokkal a felhasználók könnyedén létrehozhatnak egy funkcionális és esztétikus weboldalt, de az alapos testreszabás és az egyedi funkciók hozzáadása nehézkes lehet.

A legismertebb website builder oldal a Wix, ami ingyenes és fizetős verzióban is elérhető. Számos sablonnal és funkcióval rendelkezik, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy testre szabják az oldalukat az igényeiknek megfelelően. A Wix-en is van lehetőség online fizetési megoldások beépítésére is, amelyek webshopok esetében nagyban megkönnyítik a vásárlási folyamat kiépítését.

Online Store for Ceramic Planters

Forrás: wix.com

Másik közkedvelt példa a Shopify, ami nem csupán tartalomkezelő rendszerként, hanem egy teljes webáruház építésére is alkalmas lehet. Lehetővé teszi, hogy gyorsan és egyszerűen hozzanak létre felhasználói online áruházakat elérhető sablonok és előre elkészített funkciók használatával.

 

Miért éri meg egyik vagy másik opciót választani? Tudd meg, milyen előnyökkel és hátrányokkal járnak az egyes lehetőségek.

 

Az egyedi weboldal tervezése és fejlesztése ideális megoldás azoknak, akiknek nagyobb költségvetésük van, és akik személyre szabott, egyedi megoldásokat keresnek. A tartalomkezelő rendszerek (CMS) használata olyanoknak ajánlott, akik egyszerűen kezelhető, de rugalmas platformot keresnek. A weboldal készítő platformok és a Website Builder alkalmazások olyanoknak ajánlottak, akiknek nincs tapasztalatuk a weboldal tervezésében és kódolásában, és akik egy egyszerű és gyors megoldást keresnek.

Mivel minden vállalkozás egyedi igényekkel rendelkezik, fontos, hogy gondosan megfontoljuk a lehetőségeket, mielőtt elkezdjük az új weboldalunk tervezését és fejlesztését. Bármely megoldást is választjuk, mindig fontos, hogy az oldalunk könnyen navigálható és felhasználóbarát legyen. Válasszuk azt az opciót, amely a legjobban megfelel a vállalkozásunk igényeinek és költségvetésének, és biztosak lehetünk abban, hogy egy sikeres weboldalt hozunk létre, amely növeli a vállalkozásunk online jelenlétét.

 

Mire figyeljek ha árajánlatot kérek?

 

Az árak nagyon változóak lehetnek, hiszen az egyedi weboldalak árai függnek az oldal méretétől, az igényektől, a funkcióktól és a kívánt design szintjétől is. Egy egyszerűbb weboldal, amelynek csak néhány oldala van, általában olcsóbb, mint egy nagyobb weboldal, amely több oldalt és funkciót tartalmaz. Az egyedi fejlesztésű weboldalak ára Magyarországon általában 300 000 forinttól kezdődik, és a költségek akár több millió forintig is emelkedhetnek, attól függően, hogy milyen összetett és funkciókkal rendelkező weboldalt szeretnénk. Érdemes több webfejlesztő céget is megkeresni és kérni árajánlatot, hogy össze tudjuk hasonlítani az árakat és a szolgáltatásokat, és megtaláljuk az igényeinknek legmegfelelőbb megol