Vivold

Miért rebrandinggel minden autóipari márka?

Közzétéve: 2023.11.22.

A branding, azaz a márkaépítés a vállalat márka identitásának megteremtése, melynek során logót, színeket, tipográfiát, szlogent, vizuális dizájnt is elkészítik. Magába foglalja az üzeneteket és a vállalati értékeket, hogy olyan márka arculatot hozzanak létre, amely segít az embereknek megérteni vállalkozást. Egy összetett folyamat, amely a vállalkozás, illetve a termék vagy a szolgáltatás számára egyedi identitást és megkülönböztető tulajdonságokat hoz létre a piacon.

Mi az a márka-esztétika?

A brandingnél fontos megemlíteni a márka-esztétika fogalmát is. Egyszerű és letisztult dizájnt kell választani, amely könnyen felismerhető. A megfelelő színeknek összhangban kell lenniük a márka értékeivel és stílusával. A logónak és a betűtípusnak pedig tükröznie kell a márka személyiségét. Ahhoz, hogy mindig vonzó és aktuális maradjon az arculat, ahhoz rendszeresen felül kell vizsgálni és frissíteni azt.

A branding tehát vitathatatlanul a marketing egyik legfontosabb eszköze. Identitást ad a vállalkozásnak és emlékezetessé is lehet tenni. Arra ösztönözheti a fogyasztókat, hogy az adott vállalkozástól vásároljanak, akár visszatérő vásárlóként többször is.

Az első lépés a márkaépítés során a célközönség meghatározása és a piackutatás. Meg kell ismerni, hogy kik azok, akiknek a termék vagy szolgáltatás szól, meg kell érteni az igényeiket, szokásaikat. és problémáikat.
Ezt követi a márkavízió és az értékek kialakítása, azaz meg kell határozni, hogy mik legyenek a vállalkozás főbb értékei, valamint céljai, mitől lesz egyedibb, mint a piac többi szereplője a vásárlók nézőpontjából.
Következő lépésként a márkaidentitást kell kialakítani, ez magába foglalja a logót, a színválasztást, a betűtípust, az arculati elemet és a szlogent.Ezt a márkaidentitást kommunikálni is kell a célközönség felé, pl. marketing anyagokkal, honlappal, közösségi média profilokkal, hirdetésekkel és egyéb eszközökkel. Ezek a márka népszerűsítésének elengedhetetlen elemei.
Az utolsó lépés pedig a márkaimázs és a hosszú távú építés, mivel a márka tekintélyének, megbízhatóságának és piaci részesedésének kiépítése a célközönség fejében egy hosszadalmas folyamat. Tehát fontos az ügyfelekkel való kapcsolattartás és a márka hosszú távú fejlesztése.

A branding mellett a rebranding és a redesign is fontos szerepet játszik a vállalatok életében és fejlődésében. Ezek a folyamatok hozzájárulnak ahhoz, hogy a márka aktuális maradjon, alkalmazkodjon a változó piaci körülményekhez és megtartsa vagy növelje vonzerejét.

A rebranding az a folyamat, amelynek során egy már létrehozott vállalaton belül és kívül új jellemzőket és tulajdonságokat rendelnek hozzá (például nevét, designját, logóját stb.), hogy a meglévő márka új identitást kapjon és ezáltal másképp ismerjék fel, vagy teljesen új márkaimázst alakítsanak ki a piacon.

Mikor fontos a rebranding alkalmazása?

  • Ha nem sikerül megkülönböztetni a vállalkozást a versenytársaktól. Vagyis az összes versenytárs ugyanazt a megjelenést, hasonló betűtípust, ugyanazt stílust és szinte pontosan ugyanazokat a márkaszíneket alakította ki.
  • Ha új célközönség és piacok elérése a cél. A különböző márkaépítési stílusok különböző piacokon és célcsoportoknál működnek.
  • Ha a vállalat üzleti tevékenysége fejlődik. Előfordul, hogy egy vállalkozásnak lehetősége nyílik arra, hogy terjeszkedjen vagy új piacot célozzon meg, bővítse termékkínálatát és növelje piaci részesedését.
  • Ha a márka elavult. Időt kell szánni arra, hogy milyen márkaarculat az elérni kívánt cél.
  • Ha a márka nem tükrözi az értékeket. Van rá esély, hogy az évekkel ezelőtti szabványoknak már nem felel meg.
  • Ha nehezen lehet emelni az árakon. Termékeknek vagy szolgáltatásoknak a piaci ára az emelkedő anyagköltségek ellenére rögzítettnek tűnik, a rebrand hatékony módja lehet a kitörésnek.

A redesign csupán a márka dizájnjának megváltoztatására és újratervezésére utal, hogy az egyedi megjelenésű legyen, anélkül, hogy a márka identitása megváltozna.

Míg a rebranding során nem csak a designt, hanem a márka nevét, színeit, koncepcióját és működését is megváltoztatják oly módon, hogy a márka alkalmassá váljon a meglévő verseny, az ügyfelek elvárásainak és a trendeknek való megfelelésre.
Az autóiparban az utóbbi években jelentős változások történtek a rebranding terén. Sok autógyártó frissítette logóit, hogy kifejezze a technológiai fejlődést, a fenntarthatóságot és az innovációt. Ezek a változások gyakran egyszerűsítettek, minimalista és letisztult megjelenést hoztak, ami tükrözi a jövőbeli mobilitást és az elektromos járművek szerepét az iparágban.

Rebranding az autóiparban

Az Audi mutatta be először 2016-ban a minimalista ihletésű új márkajelzést, de az elmúlt években számos más márka is követte. A Volkswagen, a BMW, a Toyota, a Nissan mind új márkaarculatot mutatott be és mindegyikük letisztult logóval.

A letisztult logók mögött az áll, hogy a digitális világhoz illő identitást hozzanak létre, de demonstratívan az elektromos autók gyártása felé való stratégiai elmozdulást is jelzik. A VW azt mondta, hogy az “elektromos jövőt” kívánja felvezetni, míg a Nissan egy “virtuális autó bemutatónak” a debütálásával egy időben mutatta be az új arculatát.

Az emberek manapság sokkal többet látnak logókat, ahogy a közösségi média csatornákon és a digitális platformokon görgetnek, a lapos dizájn pedig kevésbé zavaros vizuális élményt nyújt.

2019-ben a Volkswagen úgy döntött, hogy teljesen megszünteti a logó 3D-s aspektusait. Az arculat ismét továbbfejlődött, sokkal elegánsabbá és vékonyabbá vált. A Volkswagen új logóját a vállalat új, elektronikus autókínálatának bemutatására szánták. A VW logója a kommunikációban és a fizikai érintkezési pontokon is megváltozott (a fizikai jelvény most már világít). Az egyszerű, kifinomult és egy kicsit futurisztikus, kétdimenziós dizájn elegáns a Volkswagen autók új korszakához. Az új logót csak a lényeges elemekre redukálták, minden mást eltávolítottak. Ennek eredményeképpen az új design sokkal rugalmasabban használható. A logó jól láthatóan megjelenik a digitális eszközökön és alkalmazásokon, jól működik kis méretarányokban, például egy okosórán vagy telefonon, valamint nagy struktúrákon, például óriásplakátokon.

2020-ban a BMW minimalista irányt vett és a fekete színt eltávolítva 2D-s módon rajzolta át a logóját. A kék és fehér kockás kör most vékony szürke körvonallal és vastag fehér kerettel büszkélkedhet, amelyben a szürke “BMW” felirat modern, enyhén nyújtott betűtípussal került elhelyezésre.
A logó frissnek és vagánynak tűnik, tükrözve a márka fejlődését és az új korszakba való belépésre való hajlandóságát. A BMW logó frissítése kizárólag kommunikációs célokat szolgált.

A Toyota a rebranding során 2020-ban az átdolgozott vizuális arculatú, a szóvédjegy eltörlését is magában foglaló logójának letisztult átalakítása mellett döntött.
Az autógyártó nevének eltávolításával és a régi, 3D-s dizájn ellaposításával csak egy egyszerűsített, 2D-s embléma maradt, amely három egymást átfedő oválisból áll.
A Toyota csatlakozik azon autógyártók hosszú listájához, amelyek szintén a márkájuk modernizálása érdekében a 3D-s designt egy “lapos” logóért cserélték le.

2020-ban a Nissan új logó dizájnt vezetett be. Ez egy elegáns alapembléma volt, amely stílusosan, modern módon teremtette újra az eredeti emblémát. A fekete nagybetűs védjegy ívpár közé került, létrehozva a felismerhető Nissan gyűrűs logót.
Az ívek hegyei ki vannak hegyezve, így egy kicsit patkókra emlékeztetnek és kifinomultságot kölcsönöznek a világszerte elismert logónak, arról nem is beszélve, hogy kreatív és egyedi megjelenést kölcsönöznek neki.

2021-ben a Kia átdolgozta megjelenését, hogy megkülönböztesse magát a versenytársaitól, mivel az elektromos járművek kategóriájába lépett. A Kia logó váltással, új szlogennel és a weboldaluk frissített grafikai kialakításával újjá varázsolta a márkát.

A Kia új szlogenje, a “Mozgás, amely inspirál” arra összpontosít, hogy a “mozgás” az emberi evolúció eredete és az inspiráció forrása.
A logóból a külső gyűrűt eltávolították és új tipográfiát használtak, összességében sokkal jobban néz ki, de első pillantásra úgy tűnik, mintha “KN” vagy “KM” lenne rajta, így kissé zavaró lehet. A Kia szerint az új logó a vállalat újrakezdését és irányváltását hivatott érzékeltetni.

A Renault 2021-ben bemutatta azt az emblémát, amely várhatóan 2024-ben kerül az összes Renault 5 modellre. A logó egy szaggatott vonalakból álló, gyémánt alakú mintát ábrázol. A Renault többször is megváltoztatta vizuális arculatát. Egy dolog azonban 1925 óta nem változott, mégpedig a logó alapjául szolgáló gyémánt forma. A logót szerették volna ikonikusabbá, egyszerűbbé és jelentőségteljesebbé válna, egy igazi időtlen aláírássá, felesleges effektek és színek nélkül, a vonalak kortárs átvételével, amely a grafikai örökségük alapvető része.

A Citroën logója 2021-ben változott meg utoljára.
A logó ezen változata egy kicsit finomítja az elemeket, a betűtípus is egy kicsit élesebb. A gyökerekhez ragaszkodva visszatértek az eredeti, 1919-es logójukhoz, ami egy “dinamikus korszak” kezdetét jelzi és a Citroën hosszú távú célját, hogy az elektromos járművek elérhetőbbé válhassanak.

Az Opel logó 2023-ban újratervezése megtartotta az ikonikus embléma kontúrjait, de meghosszabbította azokat és némileg élesebbé tette a vonalakat. Az enyhén átlós elválasztó vonal geometrikusabb képet eredményez. A villám körkörös körvonalát is átrajzolták, vékonyabb lett, mint a korábbi védjegyeken. A villám számukra több, mint egy logó. Energia, amely hajtja őket és iránytű, amely megmutatja, hogy kik is ők és merre tartanak.

Miért rebrandinggel minden autóipari márka?

A leggyakoribb a digitális világhoz illeszkedő arculat létrehozása, sík és 2D-s dizájnnal. A nem autóipari márkák már régóta ezt csinálják, az Apple már 2013-ban eltávolította logójából a fémes 3D hatást. Egyszerűen fogalmazva, ezek a márkák mindegyike rendelkezik saját közösségi média fiókokkal, alkalmazásokkal, programokkal, online megjelenésekkel stb. Ezek mindegyike igényel valamilyen ikont, profilképet vagy miniatűr képet. Ebben a digitális korban egy világos és tömör logó segíthet abban, hogy a felhasználók számára azonnal felismerhető legyen. A régi 3D-s fémes logók egyszerűen nem voltak erre képesek.
Az autós világ jövője 2035-től az új autók esetében teljesen elektromos lesz. Tehát az összes lapos logótervezés a gyártók részéről az elektromos autók gyártása felé történő stratégiai elmozdulást jelzi.
Másik megközelítésből a trendek lehetnek a másik kiváltó ok a rebranding kapcsán. Az iparágak és a vállalkozások folyamatosan változnak, minden generációnak megvannak a maga egyedi trendjei, amelyek jobban illeszkednek az adott pillanatban a célcsoporthoz. Jelenleg ez a minimalizmus. A 2000-es évek elején a trend a 3D-s és fémes elemeket tartalmazó logók voltak. Egy másik népszerű trend, amely kialakulni látszik, az autó jelvényének megvilágítása, a Nissan már elkezdte ezt, de a BMW, a KIA és a Volkswagen is mutatott koncepciókat megvilágított jelvényekkel. Az új logók könnyen megvilágíthatóak, a régi dizájnúak viszont nem lennének képesek rá, így ezek az új logók egy ideig biztosan jövőállóak.