Vivold Consulting

Miért fontos az employer branding a vállalatok számára? Hogyan építs munkáltatói márkát?

Közzétéve: 2023.11.13.

Miért fontos az employer branding a vállalatok számára? Hogyan építs munkáltatói márkát?

Az employer branding egy stratégiai folyamat, melynek célja a vállalat vonzóvá tétele a munkavállalók számára, kialakítva és kommunikálva az egyedi munkáltatói élményt és értékeket. A munkáltatói márkaépítés továbbá az aktív és passzív álláskeresők, az érdekelt felek és az ügyfelek körében a munkáltatói hírnévnek a megteremtése és fenntartása. Célja, hogy meghatározzuk vállalatunk főbb értékeit – mind az egyediségét, mind azt, hogy mit képvisel – és ezt összehangoljuk azokkal a jelöltekkel, akiket be szeretnénk vonzani. A munkáltatói márkaépítés során a vállalat olyan üzeneteket és marketingtevékenységeket alkot, amelyek kiemelik a munkavállalói értékrend fontos elemeit. A munkavállalói értékrend azokat az előnyöket és értékeket foglalja magában, amiket egy munkáltató kínál a munkavállalóinak a munkájukért cserébe. Meghatározza, hogy miért érdemes dolgozni egy adott vállalatnál, miért válasszák a munkavállalók ezt a céget más lehetőségek helyett. 

A következő példákon keresztül bemutatjuk a munkáltatói márkaépítés és a munkavállalói értékrend fontosságát és kapcsolatát a munkavállalók számára.

A Microsoft márkaépítési stratégiája elsősorban a közösségi média használatára összpontosít. A technológiai cég hatalmas internetes jelenléttel rendelkezik, amely kiterjed a LinkedInre, a Twitterre, a Facebookra és az Instagramra is.

Instagram-fiókjának több mint négy millió követője van, amelyet arra használnak, hogy kapcsolatot teremtsenek a felhasználókkal és megosszák a fontos vállalati bejelentéseket. A Microsoft rendelkezik bloggal is, amely betekintést nyújt a jelölteknek a Microsoft munkakultúrájába.

Munkatársai maguk vezetik a blogot és rendszeresen publikálnak olyan tartalmakat, amelyek középpontjában az ottani munka különböző aspektusai állnak. Több rovatuk is van, többek között a főzés, a közösség, a fenntarthatóság és a szakértelem témakörökben.

A szakértelem rovatukban a látogatók tanácsokat kapnak a karrierépítéssel, életvitellel és álláskereséssel kapcsolatban, például az interjúk előkészítésével és az önéletrajz követelményeivel kapcsolatban.

A Google évente átlagosan három millió önéletrajzot kap, de ezek közül csak hét ezret választ ki. A vállalat az egyik legjobb márkaépítési stratégiával rendelkezik a piacon. Visszafogott, de őszinte megközelítést alkalmaz a márkaépítéssel kapcsolatban.

A Google munkavállalói értékrendje nagy hangsúlyt fektet az innovációra és az együttműködésre, valamint versenyképes fizetést és juttatási csomagokat, illetve szakmai fejlődési lehetőségeket kínál. Ennek eredményeképpen a vállalat képes volt a legjobb tehetségeket bevonzani és megtartani, továbbá vezető szerepet betölteni a technológiai iparágban.

A Google juttatásairól és kedvezményeiről is ismert, amelyek nagy részét képezik a munkavállalói értékrendjének:

  • 18 hetes szabadság gyermek születésekor az anyának és apának egyaránt
  • Google amerikai irodáiban csúszdákat építettek az emeletek között, ingyenes étkezde, úszómedencék, fürdők állnak az alkalmazottak rendelkezésére a kikapcsolódáshoz, ezzel javítva az otthonias hangulatot és légkört
  • Alkalmazottak önfejlesztése: A Google az úgynevezett 70/20/10 modellt használja, ahol minden alkalmazott idejének 10%-át képzésre, 20%-át saját ötletei kidolgozására, 70%-át pedig a cég által kiosztott többi feladatra fordítja. Ez lehetővé teszi, hogy a munkavállalók a vállalat fontos részének érezzék magukat, és hozzájáruljanak annak fejlődéséhez. A Google termékeinek körülbelül a felét a munkavállalói tevékenységek e 20%-a teszi ki.
  • Egészségbiztosítás, beleértve a fogászati egészségbiztosítást
  • Hibrid és távmunka programok

A Starbucks a világ legnagyobb franchise kávéháza, a világ minden táján elszórtan található üzleteivel és konzisztens, aktív a közösségi média jelenlétével. 

Oldalukon bemutatkoznak az alkalmazottak, akik megosztják a franchise-nál dolgozó hiteles tapasztalataikat. Ez tökéletes módja a Starbucks munkakultúrájának és értékeinek bemutatására. 

A vállalat több közösségi oldalon is rendelkezik fiókkal, többek között az Instagramon és a Facebookon. Különböző reklámeszközökkel, például képekkel, videókkal, infógrafikákkal reklámozzák termékeiket. 

A munkavállalók minden héten ingyen kapnak egy kávét vagy egy doboz teát. A vállalat emellett üzleten belüli árengedményeket, ingyenes Spotify Premium tagságot biztosít. Vannak munkába járási kedvezmények, diploma szerzési lehetőségek is.

Nike-Logo

A Nike a sport erejét használja, hogy megmozgassa a világot. Ez a munkavállalói értékrend sok álláskereső számára vonzó. A vállalat az innovációra, a vezetésre és a világ megváltoztatására összpontosít. Akár a legújabb sportcipőt tervezik, akár egy egyedülálló alkalmazást fejlesztenek, a küldetés ugyanaz marad: inspirációt és innovációt nyújtani a világ minden sportolójának. A Nike szerint a sokszínűség elősegíti a kreativitást és felgyorsítja az innovációt. Emellett a “Win as a team” kultúrája azt mutatja, hogy a vállalat értékeli a csapatmunkát és az együttműködést.

A Nike történeteket mesél el értékeiken keresztül, hogy magához vonzza a potenciális jelölteket, olyan történeteket, amelyekben mindenki fellelheti magát és azonosulni tud velük.

A Nike kultúrája tehát a csapatmunkát támogatja az innováció elérése érdekében a sport területén. Ugyanezt a megközelítést alkalmazza a juttatások és a javadalmazás terén is:

  • Fitness-kedvezmények
  • Relokációs támogatás
  • Versenyképes fizetés és nyugdíjprogramok
  • Kibővített tanulási lehetőségek

 

Összességében a munkáltatói márkaépítés és a munkavállalói értékrend fontos szerepet játszanak abban, hogyan látják a munkavállalók és az álláskeresők a vállalatot. A példák a Microsoft, a Google, a Starbucks és a Nike esetén jól szemléltetik, hogy a vállalati kultúra, a személyes és közösségi média jelenlét, a munkavállalói értékrend és a juttatások együttesen alakítják ki a vállalat munkáltatói márkáját és hírnevét.

Az említett vállalatok példái jól mutatják be, hogy a munkáltatói márkaépítés és a munkavállalói értékrend együttesen hogyan járulnak hozzá ahhoz, hogy egy vállalat impozáns munkahelyként pozícionálja magát a versenytársakhoz képest.