Vivold Consulting

Hogyan növeld a hibrid munkavégzés hatékonyságát 10 pontban?

Közzétéve: 2023.09.13.

A legtöbb munkavállaló tartósan hibrid munkakörnyezetet szeretne – vagy legalábbis rugalmasabb munkahelyet.

A munkavállalók számára a hibrid munkahelyek kombinálják a személyes munkavégzést és a távmunkát. A szervezetek számára ez a váltás számos kérdést vet fel azzal kapcsolatban, hogyan teremtsenek jól működő hibrid munkahelyet.

Egy hibrid szervezet vezetője, valószínűleg látja az előnyöket és a kihívásokat is. Egyrészt meg tudja adni alkalmazottainak a kívánt rugalmasságot, ami potenciálisan növeli az általános termelékenységet és a szűkös munkaerőpiacon a megtartást. Másrészt ide tartozik még a fenntartható kommunikáció, a dolgozói elkötelezettség, az együttműködés és a kultúra növekedésének elősegítése egy feltérképezetlen környezetben.

Ahhoz, hogy a hibrid munkavégzés hosszú távon sikeres legyen a következőkben ismertetünk 10 tippet, amelyet fel lehet használni az eredményes hibrid munkakörnyezet kialakításához.

1. A munkavállalók elkötelezettsége
A munkavállalók elkötelezettsége ma már nem csak a fizetéstől és juttatásoktól függ. A hibrid munkavégzés térnyerésével együtt járó kihívásokra válaszul azonban kulcsfontosságú az elkötelezettség támogatása és fenntartása a vállalatok számára.

Ezekre az alapvető elemekre érdemes koncentrálni, hogy megtartsuk a munkavállalóinkat:

  • Szükséges eszközökkel és erőforrásokkal való rendelkezés
  • Hozzájárulás a rezsi kiadások csökkentésére
  • Tudniuk kell, hogy mit várnak el tőlük
  • Érezzék, hogy számít a véleményük
  • Lehetőséget kapjanak a tanulásra és a fejlődésre
  • Rendszeresen elismerésben részesüljenek a jó munkájukért

2. Mentális egészség megléte
A hibrid munkakörnyezet megköveteli, hogy a vezetők empátiával vezessenek és a kollégák meghallgassák egymást.
A legjobb hibrid munkahelyi vezetők korrekt módot találhatnak arra, hogy megmutassák, hogy törődnek minden egyes alkalmazott mentális egészségével.

3. Közösség létrehozása
A munkahelyi közösség kialakítása nem csak egy divatos kifejezés, hanem egy olyan stratégia, amely hozzájárul a munkavállalók elkötelezettségéhez, motivációjához és a vállalati kultúra erősítéséhez.

Lehetőséget kell nyújtani az alkalmazottaknak, hogy közösséget teremtsenek. Az együtt töltött idő és a közös élmények segítik a munkatársak kapcsolatainak elmélyítését. Vállalati rendezvények, csapatépítő tevékenységek vagy közös célok elérése mind olyan lehetőségek, amelyek elősegítik a közösségépítést. Remote csapatok számára olyan eseményeket létrehozni, mint például virtuális szabadulószobák vagy online társasjátékok, ezek mind elősegítik a csapat együttműködését és a kötetlen kapcsolatok építését.

4. Időmenedzsment
Gondoskodni kell arról, hogyan gazdálkodjunk az időnkkel és hogyan tölti ki a csapat az idejét. Az időzítés kritikus szerepet játszik abban, hogy mikor kell a csapatnak gondosan mérlegelni a helyzeteket és döntéseket hozni.

A vezetőknek minden eddiginél proaktívabbnak és hatékonyabbnak kell lenniük annak megállapításában, hogy milyen kontextusban segítik elő a munkát, a kreativitást és az együttműködést.

A távmunka és hibrid munkavégzés térhódítása új kihívások elé állítja a vállalatokat, különösen az agilis működés terén. A kölcsönös bizalomnak és munkaalázatnak egyre nagyobb szerepe van a vezetők és csapattagok között a produktív és minőségi munkavégzés érdekében, miközben az agilis elvek segítenek a követhetőség és ellenőrizhetőség javításában. A vállalatok többsége viszont még nincs teljesen felkészülve a teljesen agilis működésre.

6. Egyértelmű elvárások
A hibrid munkahelyeken gyakran nem egyértelmű, hogy mikor várható el és mikor szükséges az irodában lenni. Egyértelmű elvárásokat kell tenni és tisztázni, hogy mely napokon, időpontokban a legjobb a személyes munkavégzés a munkavállalók számára. Ez a legegyszerűbb módja a félreértések kiküszöbölésének.

7. Különböző munkakörnyezetek
A különböző munkakörnyezetek kihasználása azáltal, hogy az irodában közös és kreatív projekteket tervez, míg otthon, kevesebb zavaró tényező mellett koncepcionális és projektmunkát ad meg.

A munkavállalók számára hasznos lehet, ha hetente legalább egy vagy két olyan napot tartanak, amikor mindenki az irodában van, hogy lehetővé tegyék a közös munkát.

8. Megbeszélések hatékony beütemezése
Mielőtt megszervezed a megbeszélést, határozd meg pontosan, mi a célja és milyen eredményeket vársz el. A hibrid munkavégzés során a munkatársak személyesen és távmunkában is egyszerre dolgozhatnak, ezért minden megbeszélést videó chaten keresztül kell lebonyolítani, így senki sem marad le a megbeszélésről. Az online megbeszélések előnye, hogy rögzíthető, később visszahallgatható, ezáltal a lényeges információk sem vesznek el.

9. Rendszeres egyéni értekezletek
Fontos a rendszeres, egyéni 1:1 meetingek tartása a munkavállalókkal home office esetén is. Az egyéni beszélgetések a hibrid munkavégzésben is segítik a személyes kapcsolatokat és a munkavégzési visszajelzést. Nehézségek, problémák, kihívások és célok mind részét képezik ezeknek a megbeszéléseknek.

10. Továbbképzés és fejlesztés
Biztosítani kell továbbképzési és fejlesztési lehetőségeket a munkavállalók számára, így lehet támogatni az önálló tanulásukat.

Egy hibrid munkahely létrehozása hosszú folyamat. Alapos tervezést, az alkalmazottak hozzájárulását és kidolgozott kommunikációs folyamatokat igényel. Fontos, hogy a hibrid munkavégzés felé való elmozduláskor mindenkit bevonjunk, hogy megértsük az egyes munkavállalók eltérő igényeit és elvárásait.

A fent vázolt 10 tipp alkalmazásával, kutatással és előkészítéssel kombinálva olyan hibrid munkakörnyezetet lehet létrehozni, amely segít a munkavállalók igényeinek leginkább megfelelő munkarend kialakításában.