Vivold Consulting

Hogyan építs fel vállalati kultúrát 10 lépésben?

Közzétéve: 2023.10.18.

Mit értünk azon, amikor a vállalati kultúra kiépítéséről beszélünk?

A mai vállalatvezetők számára kulcsfontosságú kérdés, hogyan építsenek vállalati kultúrát? Ha a cél egy nagyszerű vállalati kultúra kiépítése, az első lépés annak meghatározása, hogy mit értünk munkahelyi kultúra alatt. Ebből kiindulva lehet változtatásokat végrehajtani a pozitív munkakörnyezet megteremtése érdekében.

Mi a vállalati kultúra?

A munkahelyi kultúra a vállalat közös céljai és értékei. A kultúra magában foglalja azt, hogy a munkavállalók hogyan dolgoznak együtt, a vállalaton belüli irányelveket, eljárásokat és döntéshozatalt.

10 tipp a sikeres vállalati kultúra kialakításához

1. Döntse el, hogy milyen az ideális vállalati kultúrája
Sokféleképpen lehet vállalati kultúrát építeni. Az egészséges vállalati kultúra kiépítésének első lépése, hogy meghatározzuk, hogyan néz ki ez a vállalatra vetítve.

A munkavállalók tudni szeretnék, hogy miért létezik a vállalat és mi különbözteti meg a többi hasonló kategóriájú cégtől. Meg akarják érteni a vállalat értékeit. Az emberek nehezen fognak egy munkáltatónál dolgozni, ha annak értékei nem összeegyeztethetőek a saját értékeikkel.

2. Az ideális vállalati kultúra összehasonlítása a jelenlegivel
A vállalati kultúra akkor kezd kialakulni, amikor egy vállalkozás elkezd méreteket ölteni. A munkavállalók interakciója megnő és több döntés igényel együttműködést. Amikor egy vállalkozás indulóban van, a tulajdonosnak nagy befolyása van a vállalati kultúrára.

Ahogy egyre több alkalmazott csatlakozik a vállalathoz, a vállalati kultúra tovább fejlődik. Minden munkavállaló a saját tapasztalatait és értékrendjét hozza magával. Ezek beépülnek a vállalati kultúrába.

3. Kérje ki az munkavállalók véleményét
A munkavállalóknak van véleményük a vállalati kultúráról. Kérdezze meg őket, hogy mit gondolnak, anonim kérdőív segítségével. A munkavállalók nagyobb valószínűséggel lesznek őszinték azzal kapcsolatban, hogy mit szeretnek a jelenlegi munkakörnyezetükben, ha úgy érzik, hogy szabadon kifejezhetik magukat.

4. A stressz csökkentése érdekében támogassa a munka és a magánélet egyensúlyát
Tudjuk, hogy a modern világban lehetetlen stressz nélkül élni. Ha a stressz túl sok lesz, az árt a munkavállaló mindennapi életének, beleértve a munkával való elégedettségi szintjét is.

Azok a munkavállalók, akik megfelelően gondoskodnak fizikai, mentális és lelki egészségükről, hatékonyabbak és produktívabbak lesznek.

5. Győződjön meg róla, hogy a munkavállalók ismerik az elvárásait
Ha azon dolgozik, hogyan építsen kultúrát egy vállalaton belül, győződjön meg róla, hogy a meglévő alkalmazottak megértették a vállalat elvárásait a munkateljesítménnyel kapcsolatban.

A munkavállalóknak meg kell érteniük, hogy a vállalat mit vár el tőlük. Ez azt jelenti, hogy a vállalatnak időt kell szánnia arra, hogy a munkavállalókat felvilágosítsa az elvárásairól. Az alkalmazottaknak viszont kérdéseik vagy aggályaik lehetnek a vállalat elvárásaival kapcsolatban. Mindig úgy kell érezniük, hogy meghallgatták őket és hogy problémáikat komolyan veszik.

6. Vállalati kultúrába illeszkedő jelöltek felvétele
Amikor eljön az új munkavállalók felvételének ideje, gondosan értékelje a jelölteket. Nagy a kísértés, hogy gyorsan lépjünk és a szükséges végzettséggel és tapasztalattal rendelkezőknek ajánljuk fel a szabad pozíciókat. Ezek a jelöltek valószínűleg gyorsan be fognak kapcsolódni a munkába és korlátozott betanítást igényelnek, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy kulturálisan is jól beilleszkednek majd.

Mindig betaníthat olyan jelöltet, aki a legtöbb képesítéssel rendelkezik, ha jól illeszkedik az Ön vállalati kultúrájához. Nehezebb valakinek megváltoztatnia a személyiségét, hogy beilleszkedjen egy olyan munkakörnyezetbe, amelyben nem érzi magát komfortosnak.

7. Használja a digitális eszközöket és a digitális munkahelyet a munkavállalókkal való kapcsolattartáshoz
A home office térhódításával a digitális eszközök elengedhetetlenné váltak a munkavállalók közötti kapcsolattartásban. Ezeket az eszközöket használhatjuk a vállalati kultúra megerősítése érdekében is.
Vállalata alkalmazhat olyan munkavállalókat, akik távmunkában vagy hibrid munkavégzésben vannak. Léteznek olyan digitális eszközök, amelyek segítségével minden munkavállaló kapcsolatban maradhat egymással és úgy érezhetik, hogy ugyanannak a munkahelyi közösségnek a tagjai.

8. Ismerje el a munkavállalók teljesítményét
A munkavállalói elkötelezettség egyik legfontosabb eleme annak biztosítása, hogy a munkavállalók úgy érezzék, fontosak a munkáltatójuk számára.

Munkáltatóként lehetősége van olyan munkahelyi kultúrát teremteni, ahol a munkavállalók biztonságban érzik magukat ahhoz, hogy megosszák gondolataikat. A munkavállalók tudni fogják, hogy az ötleteiket figyelembe vették, még akkor is, ha a vállalat nem fogadja el mindet.

9. Emlékeztesse a munkavállalókat, hogy a munkájuk számít
A mai munkavállalók valami értelmeset szeretnének tenni a munkájukkal kapcsolatban. Azt akarják érezni, hogy változást hoztak a munkahelyi közösségükbe.

Az a törekvés, hogy jót tegyenek a közösségért, nem ér véget azzal, hogy egyszerűen jól végzik a munkájukat. Azonban nem minden alkalmazott akar a vállalat nevében a közösségi projektek élére állni, ami érthető. Néhány alkalmazott inkább csendesebb módon szeretne segíteni másoknak.

10. Teremtsen lehetőséget a munkavállalók számára a kapcsolatok kiépítésére
A sikeres vállalatok tisztában vannak az alkalmazottak közötti pozitív kapcsolatok kiépítésének értékével. A hatékony munkakapcsolatok kialakításának kulcsa abban rejlik, hogy a dolgozóknak lehetőséget kell adni arra, hogy kevésbé formális körülmények között is megismerjék egymást.

A vállalati kultúra kiépítése hosszú távon határozza meg a vállalkozás sikerességét és munkavállalói elégedettséget.