Vivold

Google Ads optimalizálási lehetőségek

Közzétéve: 2023.11.23.

Mi az a Google Ads optimalizálás?

A Google Ads optimalizálás a fiók, a kampányok, a kulcsszavak, a targetálás és a hirdetések beállításának folyamata, hogy minden elköltött pénzt maximalizálni lehessen. A Google hirdetések optimalizálása tehát a Google Ads adatainak vizsgálata és a kampányelemek fokozatos módosítása annak érdekében, hogy azok a lehető legjobban teljesítsenek.

Rendszeresen ellenőrizni és elemezni kell a kampány teljesítményt a trendek, lehetőségek és javítandó területek azonosítása érdekében. A kampányok folyamatos optimalizálása az adatokon alapuló meglátások alapján segít abban, hogy optimális eredményeket lehessen elérni. Nemcsak a célok elérésében segít, de biztosítja azt is, hogy hirdetései naprakészek és relevánsak legyenek. Ha a reklámköltés legjobb megtérülését (ROAS) szeretnénk elérni, akkor lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy a hirdetések összhangban legyenek a közönség elérésének maximalizálására vonatkozó legjobb technikákkal.

Milyen lépéseket lehet tenni a kampányok optimalizálása érdekében? Mire érdemes odafigyelni?

A Google Ads új felhasználói számára az egyik legnagyobb kihívás lehet azt megtanulni, hogy mit és mikor nézzenek meg, illetve hogyan értelmezzék és alakítsanak ki megoldásokat a látottak alapján. Az alábbi pontokkal egy kiindulópontot biztosítunk Google Ads kampányainak optimalizálásához. Ezeknek a pontoknak az átnézésével és beépítésével a kampányokba már rövid időn belül javulást láthat eredményein. Vágjunk bele!

1. Negatív kulcsszavak használata
A negatív kulcsszavak lényegében a kulcsszavak ellentéte. Ezek a kulcsszavak nem olyan kifejezések, amelyeket be kell építeni a kampányokba, hanem olyan keresőkifejezések, amelyek esetében az a cél, hogy az algoritmus kizárja a hirdetések megjelenését.
A negatív kulcsszavakat a kampány vagy a hirdetéscsoport szintjén lehet hozzárendelni széles, kifejezéses vagy pontos találati típusok használatával, attól függően, hogy melyik illik a legjobban az adott kulcsszóhoz.

Az egyes típusok egyértelmű példákkal:

 • Negatív széles egyezésű kulcsszó: nyári ruha
  Megjelenik a hirdetés: party ruhák, ünnepi ruhák
  Nem jelenik meg a hirdetés: csinos nyári ruha, nyári ruházat, nyári ruha
 • Negatív kulcsszó kifejezésre való egyezés: “nyári ruha”
  Megjelenik a hirdetés: party ruhák, ünnepi ruhák, nyári ruházat
  Nem jelenik meg a hirdetés: csinos nyári ruha, nyári ruha
 • Negatív pontos találati kulcsszó: [nyári ruha]
  Megjelenik a hirdetés: party ruhák, ünnepi ruhák, csinos nyári ruha, nyári ruházat
  Nem jelenik meg a hirdetés: nyári ruha

Amikor egy felhasználó olyan keresőkifejezést ír be, amely tartalmazza a negatív kulcsszavakat, akkor a hirdetés nem lesz jogosult az aukcióra, ezért nem fog megjelenni.

A hirdetéscsoport- és kampányszintű negatív kulcsszavak mellett a Google mostantól fiókszintű negatív kulcsszavakat is bevezet. A fiókszintű negatív kulcsszavak akkor jönnek jól, ha az egész fiókban nem a vállalat megjelenni bizonyos keresésekre. Néhány példa erre az olyan kifejezések, mint az “ingyenes”, “állás”, “vélemények” és hasonló kifejezések.

2. Long-tail kulcsszavakra való fókuszálás
Google Ads-kampány indításánál, körültekintően kell eljárni a kiválasztott kulcsszavakkal kapcsolatban. Ahelyett, hogy a vállalkozás rövid kulcsszavakra összpontosít, a Google Ads optimalizálásakor érdemes számításba venni a long-tail kulcsszavakat is (olyan kulcsszavak, amelyek körülbelül 3-5 szó hosszúak).

 • Nagyobb specifikusság: A long-tail kulcsszavak jellemzően konkrétabb jelentéssel bírnak, mivel több szót tartalmaznak. Ez segít abban, hogy specifikusabb célközönséget lehessen elérni.
 • Alacsonyabb verseny: A long-tail kulcsszavak nagyobb specifikussága azt jelenti, hogy jellemzően kevesebben keresnek rájuk és így kevesebb vállalkozás célozza meg őket. Az alacsonyabb verseny jobb esélyt ad rangsoroláskor.

3. Bővítmények kihasználása
Sok hirdetés csak egy címet és egy leírást tartalmaz. Vannak azonban olyanok is, amelyek további információkat, például webhelylinkeket vagy telefonszámokat tartalmaznak.
Ezeket a kiegészítő elemeket hirdetésbővítményeknek nevezik, teljesen ingyenesek és segíthetnek a Google Ads hirdetések optimalizálásában.

Néhány olyan hirdetésbővítmény, amelynek használatát érdemes megfontolni:

 • Hívásbővítmények
 • Helyszín bővítmények
 • Sitelink-bővítmények
 • Ár bővítmények

4. Részletek áttekintése
El kell merülni mélyen a kampánya részleteiben. Demográfiai adatok megnézése. Vannak olyan korosztályok, nemek vagy háztartási jövedelmi szintek, amelyek jobban vagy rosszabbul teljesítenek, mint mások?

A legjobban teljesítő napszakok áttekintése. Egyes időpontok jobban teljesítenek, mint mások? Lehetnek olyan napszakok, amikor a kattintásonkénti költség (CPC) nagyon magas. Be kell állítani olyan hirdetési ütemtervet, amely kizárja a drága és nem konvertáló napszakokat, hogy csökkenteni lehessen a felesleges hirdetési kiadásokat és javítani a CPA-t.

Érdemes megnézni milyen csatornákon keresztül jutnak el az érdeklődők a vásárlásig. Érdemes-e csökkenteni vagy növelni a Google Ads hirdetési kereten ennek függvényében? Nagy százalékban Google Ads hirdetésen keresztül ismerik meg a termékeit, szolgáltatásait? Fordítson nagyobb figyelmet az első kapcsolat mélyebb megteremtésére, pozitívabb ügyfélélményre.

5. Felesleges mérőszámok eltávolítása
Ahhoz, hogy hatékony legyen a hirdetési költségvetés, olyan mérőszámokra kell összpontosítani, amelyek fontosak. Nem a kattintások és megjelenések alapján kell mérni az eredményeket, hanem a végeredményre kell összpontosítani. A legfontosabb és legárulkodóbb mérőszámok a konverziók, a konverziónkénti költség (CPA), a konverziós ráta és a reklámköltés megtérülése (ROAS).

A kampányok nem sikeresek, ha nem konvertálnak vagy ha ezek a konverziók túl költségesek.

Milyen gyakran kell optimalizálni az ügyfél Google Ads-fiókját?

Általánosságban elmondható, hogy 4-8 hétig is eltarthat, amíg a Google Ads-kampányokon belül elegendő eredmény látható ahhoz, hogy optimalizálásra alkalmas adatokat lehessen szolgáltatni. Ez az időkeret az alábbi tényezőktől függően lerövidíthető vagy meghosszabbítható.

 • Az ügyfél Google Ads költségvetésének nagysága
 • A rendelkezésre álló múltbeli adatok mennyisége
 • A versenyhelyzet
 • Az ügyfél céljai a Google Ads-fiókjával kapcsolatban

Kérdése lenne? Forduljon hozzánk bizalommal! Ingyenes konzultáció keretében felmerülő kérdéseire kiemelt figyelmet fogunk fordítani, hogy Ön azonnal, a legpontosabb információhoz juthasson hozzá!