Vivold Consulting

A rendszeres továbbképzés és fejlesztés titka

Közzétéve: 2023.10.04.

A rendszeres továbbképzés és fejlesztés nem csupán egy lehetőség a modern munkahelyeken, hanem a sikeres karrierépítés kulcsa is.

A vezetőknek sok mindennel kell foglalkozniuk nap mint nap: a profittal, az alkalmazottak elkötelezettségével és természetesen az ügyfelek elégedettségével. Mindezen elfoglalt napi tevékenységek közepette egy kritikus terület lehet, hogy háttérbe szorul: a rendszeres képzés és a munkavállalók fejlesztése.

Egy célzott képzési program a toborzástól és a megtartástól kezdve a teljesítményig mindent befolyásolhat. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy a képzési lehetőség a teljesítménymenedzsment egyik alapvető eleme, amely nagyszerű megtérülést biztosíthat, miközben javítja az általános termelékenységet.

A rendszeres képzés vonzza a legjobb munkavállalókat

Ha a legjobbak alkalmazottakat szeretné felvenni, a rendszeres képzésre való összpontosítás a legjobb kiindulópont.

Egy meghatározott és jól átgondolt fejlődési lehetőség nagy szerepet játszik egy vállalat imázsának és hírnevének kialakításában, amely elterjedhet és vonzhatja azokat a munkavállalókat, akik szívesen tanulnak, fejlődnek és gyarapodnak a vállalkozással együtt.

A képzési lehetőség javíthatja az alkalmazottak lojalitását

A rendszeres képzés segíthet csökkenteni a fluktuáció arányát. Ha aktívan befektet a képzésekbe, az alkalmazottak lojálisabbnak fogják érezni magukat és nagyobb eséllyel maradnak a vállalatnál. A képzési lehetőségek révén a munkavállalók nem csak megbecsültebbnek érzik magukat, hanem hozzáértőbbnek és magabiztosabbnak is a feladataikban. Ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy az alkalmazottak kisebb eséllyel pártolnak át a versenytársakhoz.

A rendszeres továbbképzés kiemeli a fejlesztendő területeket

Ahhoz, hogy munkatársak a lehető legjobb teljesítményt nyújtsák, pontos és naprakész képet kell kapnia arról, hogy mik az erősségeik és gyengeségeik. A munkavállalók fejlesztése lehetővé teszi a vezetők számára, hogy pontosabban felmérjék az alkalmazottakat, ez pedig segít nekik előmozdítani a fejlesztéseket azokon a területeken, ahol az alkalmazottak a legtöbbet fejlődhetnek. Ez azt jelenti, hogy minden alkalmazott magasabb teljesítményszintet fog elérni.

Az munkavállalók fejlesztése javíthatja a teljesítmény színvonalát

Ha a munkavállalók rendszeres továbbképzésben részesülnek, akkor jobban el tudják végezni a munkájukat. Képzettebbek, jobban ismerik a munkahelyi folyamatokat, magabiztosabbak és jobban ismerik az iparágukat – mindezek arra ösztönzik őket, hogy jobb teljesítményt nyújtsanak most és a jövőben is. Ezek a fejlődési lehetőségek emellett folyamatosan tájékozottabbá teszik az alkalmazottakat az új iparági trendekről és fejlesztésekről.

A képzési lehetőség elősegíti a munkavállalók elégedettségét

A rendszeres továbbképzés szoros kapcsolatban áll a munkavállalók elégedettségével. Azok a munkavállalók, akik fejlődési lehetőséget kapnak, úgy érzik, hogy támogatják, értékelik és megbecsülik őket.

A rendszeres képzési és fejlesztési program mérlegelésekor a HR-vezetőknek és a menedzsereknek egyaránt szem előtt kell tartaniuk a szervezet igényeit és azokra a készségekre kell összpontosítaniuk, amelyek a legnagyobb valószínűséggel közvetlen hatással vannak az alkalmazottak munkateljesítményére.


A fenti gondolatok figyelembevételével lassan, de biztosan olyan vállalati kultúrát alakíthat ki, amely értékeli, támogatja és ösztönzi a továbbképzést és az előrelépést.